Gezinnen en ouderen overwegen meestal huisvesting in een verpleeg- en verzorgingshuis als er geen andere oplossing mogelijk is en voor een permanente opvang. Tijdelijke verblijven worden echter ook aangeboden door Homes of the Novadia group. Een optie die wordt gewaardeerd door mantelzorgers die uitstel nodig hebben en bewoners die op zoek zijn naar veiligheid en specifieke zorg. Getuigenissen en toelichtingen van de directie van Maison Saint-François te Blois (huis van het bedrijf Emera, bedrijf dat de Novadia-groep beheert).

In december 2020 verloor Yvette, 77, helaas plotseling haar man. Een gebeurtenis die haar zo trof dat ze in januari 2021 in het ziekenhuis werd opgenomen. “Bij haar ontslag, half januari, was ze psychologisch noch fysiek klaar om alleen naar huis terug te keren“, vertrouwt haar dochter, Cécile, toe. Dus ik verwelkomde haar natuurlijk bij mij thuis. Het duurde anderhalve maand, maar op een dag voelde ze zich onwel en ik had er veel last van. Zijn medische situatie ging mijn vaardigheden ver te boven. Dus moesten we een oplossing vinden die net zo geruststellend was voor moeder als voor mij ”.

Een vriend adviseerde Cécile de Maisonnée Saint-François de Blois. De dochter van Yvette nam daarom contact op met de Emera-groep (dezelfde groep als Novadia). “We werden snel ontvangen, het milieu heeft ons beter gemaakt. », Getuigt Cécile opnieuw. Er was nog ruimte voor tijdelijk verblijf. Yvette en Cécile kozen daarom voor deze keuze. En de eerste kwam in maart 2021 als bewoner binnen voor een periode van ongeveer anderhalve maand.

Het etablissement heeft 7 tijdelijke verblijfplaatsen en biedt korte verblijven variërend van 3 weken tot 3 maanden, met een dagtarief tussen 110 en 120 euro per dag, afhankelijk van de gekozen kamer en de mate van afhankelijkheid van de ontvangen persoon.

Tijdelijke verblijven voor langdurige voordelen

Yvette’s situatie vereiste dat ze rustte, zich omringd en gerustgesteld voelde. En het beantwoordde ook aan de behoefte aan uitstel van zijn verzorger, zijn dochter. Dit is een van de redenen die kunnen leiden tot een tijdelijk verblijf in ons etablissement. Andere keren komen mensen na een val totdat ze weer mobiel kunnen zijn en naar huis kunnen terugkeren, legt Solène Gaillot, directeur van het Maison Saint-François, uit. En we verwelkomen ook tijdelijk personen die lijden aan de ziekte van Alzheimer of aanverwante aandoeningen, wanneer zorgverleners een pauze nodig hebben ”.

Hoe het ook zij, het gebruik van tijdelijk verblijf in een verpleeg- en verzorgingshuis verdient bekendheid omdat de voordelen talrijk zijn. “Voor de verzorger geeft dit hem in de meeste gevallen tijd om te rusten, maar ook om, wanneer hij geen zorg meer hoeft te verlenen, een meer” normale “relatie met zijn ouder op te bouwen“, vervolgt Solène Gaillot. En voor de bewoner stelt het gerust en stelt het mensen met de ziekte van Alzheimer in staat om voet aan de grond te krijgen in het establishment en het leven in Home Novadia te ontdekken. Dit zal de definitieve invoer later vergemakkelijken “.

Yvette en haar dochter hebben helemaal geen spijt van hun keuze. “Het is waar dat je je op 77-jarige leeftijd bijna niet meer kunt voorstellen om naar een verpleeg- en verzorgingshuis te gaan. Maar moeder nam snel haar positie in. Ze heeft de psycholoog drie keer gezien en heeft vooral tijdens de lunch kunnen overleggen met de bewoners en teams. Ze deed ook mee aan de activiteiten en vond daardoor net als ik een sociaal leven en rust ”, zegt Cécile.

Opvolging en aangepaste activiteiten

De dagen in de residentie Maisonnée Saint-François zijn in feite goed tempo en gevarieerd, geschikt voor alle verwelkomde bewoners, tijdelijk of langdurig, zeer oud of niet, onafhankelijk of zeer afhankelijk, mobiel of in een rolstoel.

Hoewel geen enkele activiteit verplicht is, zorgt het team van het rust- en verzorgingstehuis ervoor een zeer uitgebreid programma aan te bieden om mensen zoveel mogelijk te stimuleren en menselijke relaties te bevorderen.

In termen van sociale banden is het moment dat het beste werkt de maaltijd. Gewoonlijk eten de bewoners in het restaurant en kunnen ze profiteren van het feit dat ze met z’n vieren aan tafel zitten om bij te praten en elkaar te leren kennen, beschrijft Solène Gaillot. En onze begeleider gaat elke lunchtijd rond de tafels om de middagactiviteiten te presenteren, die ook in de residentiekrant verschijnen “.

Zo worden er wekelijks sessies van zachte gymnastiek en aangepast judo georganiseerd om vallen te voorkomen en het evenwicht te verbeteren. Elke vrijdag komt er een vereniging om het nieuws met de bewoners te bespreken. Een externe spreker organiseert ook elke maand een koor. En voor bewoners die helaas veel van hun cognitieve of fysieke vaardigheden hebben verloren, biedt het etablissement ontspanningstherapie, massagesessies of socio-esthetiek. “