De uitdagingen van evenwichtige voeding in verpleeghuizen
Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Maar naarmate we ouder worden, maken een aantal fysieke en psychologische factoren het eten ingewikkelder. Wat zijn de belangrijkste tips en strategieën om ervoor te zorgen dat de menu’s worden aangepast aan de behoeften van senioren? Uitleg en advies van Pierre Mazaud, directeur van EMERA catering, en Gilles Moignard, chef-kok van de Douceur de France residentie in Gradignan, Gironde.
Wat is een evenwichtige voeding voor ouderen?
Een evenwichtige voeding betekent alles eten, in redelijke hoeveelheden en met een redelijke frequentie. Om ervoor te zorgen dat het lichaam en de hersenen de middelen hebben om te functioneren, moeten ze worden voorzien van voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten.
Ouderen hebben echter vaak een tekort aan eiwitten, om verschillende redenen:
- Naarmate we ouder worden, wordt het moeilijker voor het lichaam om eiwitten op te slaan door spierafbraak. Bovendien wordt het proces dat bekend staat als “eiwitsynthese” minder efficiënt.
 - Eetlust en smaak veranderen vaak bij oudere mensen. De aantrekkingskracht van eiwitrijk voedsel1 kan afnemen.
 - Het gebruik van bepaalde medicijnen, spijsverteringsproblemen, mond- en kauwproblemen komen vaker voor en kunnen invloed hebben op de manier waarop maaltijden worden gegeten en op het honger- en verzadigingsgevoel.
 - Sociaal isolement en financiële beperkingen kunnen de regelmaat en kwaliteit van de maaltijden belemmeren.
 
Praktisch gezien wordt aanbevolen dat ouderen elke dag 1 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen. Met andere woorden, iemand van 70 kg moet tussen de 70 en 84 gram eiwit per dag eten.
Zelfgemaakte verrijkte voeding om eiwittekorten aan te vullen
Wanneer een oudere persoon een eiwittekort heeft, staat dit bekend als ondervoeding. Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij ouderen, zij het met verschillende gradaties van ernst.
” Over het algemeen hebben alle bewoners een eiwitboost nodig”, legt Pierre Mazaud uit. Daarom verrijken we vooral het avondmenu met een soep die eiwitrijke voedingsmiddelen bevat, zoals parmezaanse kaas of melkpoeder
Afhankelijk van de gezondheidstoestand van de persoon zal het medisch team extra voedingssupplementen aanbevelen. “We kunnen ze vinden in de apotheek, maar we kunnen ze ook uitwerken in de keuken, wat nog beter is!” zegt de cateringmanager. De chef-koks van EMERA hebben een vijftiental zoete en hartige producten ontwikkeld die maximale eiwitten leveren in een minimaal volume. gilles Moignard legt uit: “De meest succesvolle zijn de verrijkte vruchtensappen. Het is vrij eenvoudig te maken en het is geweldig voor de bewoner, omdat het lijkt op een nectar of een smoothie. We hebben ook verrijkte dessertcrèmes en sinds kort ook fruitpasta. De bewoners zijn er dol op: het is heerlijk en roept herinneringen op…”
Evenwichtige menu’s in verpleeghuizen dankzij gepersonaliseerde texturen
Soms worden eetproblemen veroorzaakt door gezondheidsproblemen. In deze gevallen is het belangrijk om texturen aan te bieden die aangepast zijn aan de mogelijkheden van elke persoon. alshet een mobiliteitsprobleem is, kunnen we het voedsel voorsnijden,” legt de chef-kok uit Gradignan uit. Als het een kauwprobleem is, kunnen we het in stukjes snijden, en als er ook problemen zijn met slikken, kunnen we gemengd voedsel aanbieden.”
Om smakelijk te blijven, moeten deze aangepaste texturen op een specifieke manier worden begrepen en bewerkt, beaamt Gilles Moignard: “We denken anders over de presentatie van onze menu’s, we werken veel met vormen. Als ik bijvoorbeeld een salade macédoine maak, en ik moet een gemengde versie maken, dan zie ik het als een verrine die uit verschillende lagen bestaat, één voor elke gemengde groente Als je van maaltijden wilt genieten en de eetlust wilt stimuleren, staat esthetiek centraal.
De eetlust van ouderen stimuleren: eten voor het plezier
“Je moet werken aan het verlangen om te eten! Dat is de centrale boodschap van Pierre Mazaud. Het is een visie die in het DNA van Emera zit. “We hebben veel dingen gedaan om het plezier in eten in onze restaurants te herstellen: we hebben mooi bestek, servies, tafelkleden, obers… De kunst van het tafelen wordt tot op de letter gevolgd! En in de keuken is het net zo: we doen ons uiterste best. We doen een beroep op chef-koks van traditionele restaurants. Ze zijn gepassioneerd over wat ze doen en ze hebben controle over hun menu’s en hun leveranciers. We bereiden elk bord met een aantrekkelijke, kleurrijke presentatie. We bieden een plezierige eetervaring, open voor de wereld”
De restaurants van Emera zijn er niet alleen voor de bewoners, integendeel! Familieleden en bezoekers zijn ook welkom. het is een geweldige manier om de sfeer erin te brengen,” zegt Pierre Mazaud. Want maaltijden gaan niet alleen over eten, ze gaan ook over delen en genieten van elkaars gezelschap
Dus moeten de maaltijden die aan senioren worden aangeboden een delicaat evenwicht vinden tussen medische aanbevelingen en momenten van plezier, voedzaam en smakelijk zijn. Het is een vergelijking die uniek is voor elke bewoner en die alleen als team kan worden opgelost. Gezondheids- en diëtetiekspecialisten, catering- en service-experts… verschillende teams werken dagelijks hand in hand om aan de behoeften van elk individu te voldoen.
- Eiwitrijke voeding omvat vlees en gevogelte (kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, enz.), vis en zeevruchten (tonijn, zalm, garnalen, enz.), eieren en zuivelproducten (yoghurt, kaas, melk, enz.), evenals bepaalde groenten en peulvruchten (linzen, bonen, erwten, soja, enz.), granen en meel (quinoa, haver, bruine rijst, enz.) en noten en zaden (bijv. ), evenals bepaalde groenten en peulvruchten (linzen, bonen, erwten, soja, enz.), granen en meel (quinoa, haver, zilvervliesrijst, enz.) en noten en zaden (amandelen, walnoten, pistachenoten, chiazaad, enz.).. ↩︎
 
